BÜYÜKELÇİ OSMAN KORAY ERTAŞ’IN 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’NİN 109. YILDÖNÜMÜ VESİLESİYLE BROOKWOOD HAVA ŞEHİTLİĞİ’NDE DÜZENLENEN TÖRENDE YAPTIĞI KONUŞMA

Osman Koray Ertaş 18.03.2024

Değerli vatandaşlarımız,

Türk Milleti’nin ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümünde Brookwood Hava Şehitliğimizde toplandık. Vatanları için en büyük fedakarlığı yapan kahramanlarımızı minnet ve şükranla anmak için buradayız.

Bu anlamlı gün vesilesiyle, Birleşik Krallık’a askeri eğitim için gelip şehit düşen subaylarımızın aziz hatırasını da saygıyla yâdediyoruz.

109 yıl önce Çanakkale’de sergilenen kararlılık, Milli Mücadelenin temelini atmıştır. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin fedakarlıklarından bugün de ilham alıyoruz.

Çanakkale Ruhu sadece bir zaferin sembolü değil, aynı zamanda milletimizin savaşta ve barışta ahlaki ve vicdani değerlerine bağlılığının ifadesidir. Ulu Önder Atatürk’ün, Çanakkale’de hayatını kaybeden Anzak askerlerinin annelerine hitaben, "artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" ifadesi bu asaletin bir yansımasıdır.

Şehitlerimizle birlikte pek çok ülke askerini bağrında taşıyan Çanakkale, bugün barışın ve dostluğun mekanıdır. Bu insani yaklaşım, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere bugün sahip olduğumuz dostlukların da temelini atmıştır.

Değerli vatandaşlarımız,

Topraklarımızda, yakın ve uzak coğrafyalarda şehitler verdik. Vatan uğruna canlarını veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Mehmet Akif’in Çanakkale şehitleri için yazdığı şu tarihi dizeleri her zaman hatırda tutuyoruz:

“Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

"Gömelim gel seni tarihe" desem, sığmazsın”.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk ve silah arkadaşları ile vatanı için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

İzninizle, yabancı misafirlerimiz için konuşmama İngilizce devam edeceğim.

Dear guests,

Thank you for participating in our commemoration ceremony marking the anniversary of the Çanakkale Victory.

Today, on Martyrs' Day, we honor all those who sacrificed their lives for our country, including our officers who came to the UK for military training during the Second World War and fell here as non-combatants. Turkiye has been fighting terrorism in various forms and has lost many souls. We respectfully commemorate their memories.

Çanakkale is not just a symbol of victory but also an expression of our nation's commitment to its values in times of war and peace. With this spirit, the great leader Mustafa Kemal Atatürk, addressing the mothers of the fallen Anzac soldiers, famously stated, "They have become our sons."

Çanakkale, where soldiers from various nations fought and now rest side by side with our martyrs, stands as a place of peace and friendship. This spirit underpins the bonds we share today with the UK, Australia, and New Zealand, among others.

I am sure this understanding will continue to guide our relations in the years ahead.

Thank you for your presence here today.

Atatürk

Monday - Friday

9:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

1/2/2023 New Year's Day
4/7/2023 Good Friday
4/10/2023 Easter Monday
4/21/2023
5/1/2023 Early May Bank Holiday
5/8/2023 Coronation Day
5/29/2023 Spring Bank Holiday
6/28/2023
8/28/2023 Summer Bank Holiday
12/25/2023 Christmas
12/26/2023 Boxing Day